Getuigenis van G.M.

G.M. uit Antwerpen combineert haar gezin met een deeltijdse baan als hostess-animatrice-demonstratrice. Ze leidt een actief leven, houdt van sport, reizen, fotografie en komt graag en veel in contact met anderen. En ze heeft haarpech.

Voor het eerst geconfronteerd met haarverlies

"In 2000 kreeg ik voor het eerst te maken met extreme haaruitval. Verdict was stress, gecombineerd met een chronisch ijzertekort in mijn bloed. Omdat ik toen nog nauwelijks de deur uit durfde te gaan (iedereen denkt meteen dat je kanker hebt) vroeg ik mijn zus om raad en zij vertelde me over Haar Center. Ik maakte een afspraak en op mijn opmerking: "Ik wil absoluut een mooi haarwerk! Niks goedkoops!" kreeg ik als antwoord: "Wacht maar af. Niet de duurste zijn de mooiste." De tweede of derde pruik die Lydia binnenbracht, was meteen raak! Ik heb die destijds ongeveer 2 jaar gedragen tot mijn eigen haren weer volledig terug waren.

Jammer genoeg opnieuw haarpech

Ongeveer 2,5 jaar geleden begon ik weer plukken haar te verliezen en sinds april 2011 werd het erger en erger. In 2000 heb ik alle behandelingen gevolgd die de dermatoloog me aanraadde, met een schitterend resultaat als gevolg. Ik had veel moed en was bijzonder positief ingesteld. Deze keer heb ik twee behandelingen gevolgd die bijzonder goed aansloegen maar die me ziek maakten. Blijkbaar werkt mijn auto-immuunsysteem té goed. Daardoor ben ik zelden ziek en herstel ik vlug, maar jammer genoeg vecht dat immuunsysteem mijn eigen haar aan. Omdat ik voor de rest kerngezond ben, heb ik gekozen om liever een gezond lichaam met een pruik te hebben dan een ongezond lichaam met haar!

Tevreden over het haarwerk van Haar Center

Een paar maanden geleden heb ik de pruik van destijds opnieuw tevoorschijn gehaald. Ik besloot me bij de situatie neer te leggen en een nieuwe pruik te kopen omdat de oude ondertussen echt wel niet meer optimaal was. Omdat ik destijds tevreden was over service en kwaliteit besloot ik terug te gaan naar Haar Center.

Dit keer was het eerste model meteen raak, dus Lydia heeft echt wel een goede kijk op wat ze iemand moet aanbieden. Als je akkoord bent met het model, knipt ze alles netjes en professioneel bij. Ik had even zelfs het gevoel weer eens in een kappersstoel te zitten om mijn eigen haar te laten knippen! Toen ik de prijs van de pruik hoorde, stond ik versteld. Het viel geweldig mee, zeker vergeleken met de diverse doktersbezoeken en behandelingen die toch ook vrij duur waren.

"Een pruik? Echt?"

Meestal merken mensen niet eens dat ik een pruik draag. Zowel toen als nu krijg ik ontzettend veel complimenten over hoe mooi mijn haar zit, hoe goed ik eruit zie, hoeveel jonger ik lijk. Naast de ernst van de aandoening is dit op zich wel grappig en een motivatie om de pruik te blijven dragen, hoewel ik erop blijf hopen dat mijn eigen haar terugkomt. Het grootste compliment kwam van een kennis van mijn dochters die een foto van ons drieën zag en dacht dat ik de oudste zus was! Niet slecht voor dertig jaar leeftijdsverschil en toen had ik zelfs mijn oude pruik nog op!

Door de complimenten voel ik me een stuk beter. Ik loop met opgeheven hoofd rond en 'geniet' van de aandacht. Ik kleed me graag hip en jong, ben heel sportief en het type pruik dat ik nu heb, sluit daar volledig bij aan. Blijft uiteraard dat ik toch regelmatig in een spiegel kijk of af en toe een klein rukje doe om er zeker van te zijn dat mijn haarwerk goed zit. Dat geeft weer een beetje moed.

Die complimenten bewijzen ook hoe goed Lydia kan inschatten wat het beste bij iemand past.

Er blijft natuurlijk een verschil met je eigen haar

Onlangs ben ik voor het eerst na een paar weken - een onschuldige operatie - opnieuw gaan sporten Ik had mijn sjaaltjes geruild voor mijn nieuwe pruik. Als eerste was het mijn vrij jonge dansleraar die me complimenteerde over mijn leuke kapsel dat me bijzonder goed stond. Toen ook een paar mede-sportsters een complimentje gaven, voelde ik me bijzonder goed in mijn vel en genoot van de lange vermoeiende workshop. Nadeel is dat het zweten met een pruik nog net iets anders is dan met echt haar. Ik vermijd wel dat iemand mijn haar aanraakt, dan zeg ik gewoon: "Mijn haar is off-limits want ik heb daar een beetje problemen mee."

Een klein beetje advies aan mensen die geconfronteerd worden met haarpech

Ik zou mensen met welke haarpech dan ook, zeker vrouwen, aanraden om niet te lang te wachten met het aanschaffen van een mooie pruik. Op die manier word je niet voortdurend geconfronteerd met de kaalheid en krijg je een heel ander beeld van jezelf. In ieder geval, zo werkt het bij mij. Ik hoop door het dragen van een pruik mijn gedachten van het probleem te kunnen afwenden zodat de stressfactor alvast beperkt wordt.

Toch anders voor mannen dan voor vrouwen

Voor mannen is het tegenwoordig 'in' om zich kaal te scheren. Dat, gecombineerd met de natuurlijke kaalheid waar veel mannen vaak op jonge leeftijd al mee geconfronteerd worden, maakt haarverlies volgens mij minder ingrijpend voor mannen. Voor vrouwen is het anders. Een kale of kalende man kan nog altijd aantrekkelijk zijn, een mooi opgetutte vrouw zonder haar of met plukken haar is dat zelden. Toch denk ik dat er ook wel mannen zijn haarverlies als een probleem ervaren en jammer genoeg kiezen zij dan nogal eens voor een toupet die absoluut niet bij hen past. Bijvoorbeeld een rode of donkerblonde pruik waar een hele band grijs haar onderuit komt. Hier is het dan echt van belang om je goed te laten adviseren en niet zelf te gaan experimenteren. Wat dat betreft kan een gesprek met Lydia van Haar Center volgens mij heel waardevol zijn, ook voor mannen!

Positief tegen de toekomst blijven aankijken

Alopecia kan ook veroorzaakt worden door ijzertekort en het blijkt dat ik daar wel mee geconfronteerd word. Ik krijg medicijnen om mijn ijzertekort tegen te gaan en hoop nu met het dragen van de pruik opnieuw een beter beeld van mezelf te krijgen, telkens als ik in de spiegel kijk. Hopelijk kan ik zo de stressfactor beperken. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat over een aantal maanden mijn haar opnieuw zal gaan groeien. Ik geef toe dat ik uitkijk naar die dag, ook al zal mijn haar dan misschien niet meer zo volumineus zijn als vroeger. Ik ben er me toch een groot deel van de tijd van bewust dat het niet mijn eigen haar is. Een pruik is geen 100% volwaardig alternatief voor je eigen haar, maar die helpt wel om je zelfbeeld op peil te houden. Zeker een pruik die goed aansluit bij je eigen persoonlijkheid, mooi aangepast aan hoe je eigen haardos eruitzag. Zo'n pruik heb ik gevonden dankzij Haar Center en daar ben ik blij om.

Lees hier alle getuigenissen.